Τα πέλλετ ή συσσωματώματα είναι η συμπιεσμένη μορφή διαφόρων υλικών βιομάζας που προέρχεται από την καλλιέργεια φυτών, από κτηνοτροφικά ή αγροτικά απόβλητα ή από ξύλο. Τα πέλλετ είναι μικροί κύλινδροι που έχουν διαμορφωθεί έτσι χωρίς συγκολλητική ουσία.

Η καύση των πέλλετ εκλύει μεγάλη θερμική ενέργεια και εκπέμπει ελάχιστα καυσαέρια. Τα πέλλετ θεωρούνται οικολογικά βιοκαύσιμα γιατί δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον. Είναι οικονομικά και, λόγω του κυλινδρικού σχήματος και του μικρού μεγέθους τους είναι πολύ εύχρηστα για την τροφοδοσία του θερμαντικού σώματος και εύκολα στη μεταφορά.


Τιμές πέλλετ - Καυστήρες πέλλετ: οικονομική θέρμανση


Ένα κιλό πέλλετ στοιχίζει, ανάλογα με την ποιότητα, από 0,15 έως 0,30 ευρώ και η θερμογόνος δύναμη που αποδίδει είναι όσο 2 κιλά πετρέλαιο του οποίου η τρέχουσα τιμή είναι γύρω στα 1,40 ευρώ. Άρα με τη χρήση πέλλετ εξοικονομούμε περίπου τα μισά χρήματα.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή του πετρελαίου και στην τιμή των πέλλετ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλείς τους καυστήρες και τις σόμπες που τα χρησιμοποιούν σαν καύσιμη ύλη. Με μία μικρή τροποποίηση, οι καυστήρες πετρελαίου μπορούν να μεταμορφωθούν σε καυστήρες πέλλετ.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των καυστήρων πέλλετ συνιστάται η χρήση άριστης ποιότητας βιομάζας. Έτσι η θερμική τους απόδοση αλλά και η διάρκεια ζωής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Τα πέλλετ που προέρχονται από καθαρό φλοιό οξιάς κάνουν τη λειτουργία του καυστήρα απρόσκοπτη και δεν αφήνουν κατάλοιπα, ενώ όσα περιέχουν άλλου είδους ξύλο και κατάλοιπα καλαμποκιού ή πεύκου μπλοκάρουν τη λειτουργία του και δημιουργούν πουρί. Για τη διάκριση της ποιότητας των πέλλετ ξύλου χρειάζεται μεγάλη πείρα. Η διαφορά φαίνεται από τη μυρωδιά και από το χρώμα.

Διαθέτουμε πέλλετ από φλοιό ξύλου οξιάς άριστης ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές, για οικολογική και οικονομική θέρμανση.