Τα διάφορα είδη ξύλου χαρακτηρίζονται από το δέντρο ή θάμνο που προέρχονται, από το ειδικό βάρος τους, από την υγρασία που φέρουν, από τη διάρκεια χρόνου καύσης καθώς και από το κόστος αγοράς.

Το είδος των καυσόξυλων που θα χρησιμοποιήσουμε στο τζάκι μας έχει μεγάλη σημασία για τη δύναμη και τη διάρκεια της φλόγας. Υπάρχουν ξύλα για τζάκι από διάφορα είδη δέντρων όπως η ελιά, το πουρνάρι, η καστανιά, η οξιά, η βελανιδιά κ.α.

Για τη σωστή επιλογή των ξύλων για τζάκι χρειάζονται γνώσεις και, κυρίως, πείρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είδος ξύλου είναι κατάλληλο για τζάκι, αν η φωτιά του διατηρείται αρκετή ώρα, αν καπνίζει κλπ. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς να αγοράζουμε τα καυσόξυλα.

Καλύτερο ξύλο για τζάκι θεωρείται το πουρνάρι που είναι όμως αρκετά δυσεύρετο. Δεν καπνίζει καθόλου, διατηρεί τη φωτιά αναμμένη για πολλές ώρες και δημιουργεί εξαιρετική θράκα που κρατάει πολύ.

Ακολουθούν το ξύλο της αμυγδαλιάς, της κουμαριάς και της βελανιδιάς, που δίνουν πολύ καλή φωτιά. Στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα είδη καυσόξυλων, όπως είναι το ξύλο της ελιάς, της οξιάς και της καστανιάς.

Για το προσάναμμα χρησιμοποιείται ξύλο από έλατο ή πεύκο. Το ξύλο από πεύκο αναφλέγεται πολύ γρήγορα, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να περιέχει ρετσίνι. Εάν το πεύκο περιέχει ρετσίνι υπάρχει πιθανότητα να σκάσει και να λερώσει το τζάκι.