Μια εναλλακτική μορφή βιοκαύσιμου είναι οι μπρικέτες. Κατασκευάζονται από κατάλοιπα ξυλείας, έχουν μεγάλη θερμική απόδοση και σε κάποιες περιπτώσεις, πλεονεκτούν έναντι των καυσόξυλων.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μπρικέτας ξύλου είναι η απουσία υγρασίας, που ιδιαίτερα το χειμώνα, προσθέτει βάρος στα καυσόξυλα. Έτσι, παρόλο που οι μπρικέτες κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τα ξύλα για τζάκι, επειδή δεν περιέχουν υγρασία είναι 100% καύσιμη ύλη, ενώ τα καυσόξυλα πολλές φορές είναι μόνο 60%. Ένα κιλό μπρικέτας αντιστοιχεί σε 1,5 με 3 περίπου κιλά ξύλων.

Οι μπρικέτες ξύλου αφήνουν ελάχιστη στάχτη και δεν λερώνουν την καμινάδα, ούτε εκπέμπουν πολλά καυσαέρια. Για το λόγο αυτό συνηθίζεται και ο όρος "οικολογικά καυσόξυλα". Αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα και δεν μαζεύουν ζωύφια. Για όλους αυτούς τους λόγους συχνά τις προτιμούν οι κάτοικοι των πόλεων.


Μπρικέτες βιομάζας

Οι μπρικέτες βιομάζας (Biomass briquettes) παράγονται κυρίως από γεωργικά απόβλητα και αντικαθιστούν επάξια τα επιβλαβή ορυκτά καύσιμα όπως είναι ο άνθρακας ή το πετρέλαιο. Χρησιμοποιούνται ευρέως ως παράγωγα θερμικής ενέργειας σε εργοστάσια και βιομηχανίες ως καύσιμη ύλη σε λέβητες.

Καθώς δεν ρυπαίνουν με ορυκτό άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι μπρικέτες βιομάζας συγκαταλέγονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλοί αναφέρουν τις μπρικέτες βιομάζας ως "οικολογικά καυσόξυλα".


Τιμή μπρικέτας

Η τιμή της μπρικέτας ξύλου είναι περίπου 50% υψηλότερη από την τιμή των καυσόξυλων. Το χειμώνα αυτή η διαφορά αντισταθμίζεται γιατί τα βρεγμένα ξύλα για τζάκι περιέχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό υγρασίας, άρα το βάρος τους είναι μεγαλύτερο.

Ένας συνδυασμός μπρικέτας και καυσόξυλων είναι η ιδανικότερη λύση. Οι μπρικέτες διατηρούν τη φλόγα σταθερή για πολλές ώρες ενώ τα καυσόξυλα από διάφορα είδη δέντρων ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Για τη χρήση σε ενεργειακό ή συμβατικό τζάκι ή για την ξυλόσομπά σας η θέρμανση με μπρικέτες ξύλου αποτελούν μία οικολογική και οικονομική λύση. Μόνες τους ή σε συνδυασμό με καυσόξυλα θα σας δώσουν δυνατή και ευχάριστη ζέστη όλο το χειμώνα.