Υπάρχουν γύρω στα 1300 είδη ακακίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα είδη ακακίας και ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είναι η ψευδοακακία ή ροβινία που ανήκει στην οικογένεια των χεδρωπών. Είναι φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους, ύψους 20-30 μέτρων και την άνοιξη ανθίζει με βότρυς από λευκά αρωματικά άνθη. Η προέλευση του είναι και προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική.

Η ακακία γενικά, διακρίνεται για την καλή προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδαφών και επίσης αντέχει σε πολύ φτωχά και ξηρά εδάφη. Η ικανότητά της αυτή μαζί με την εύκολη ανάπτυξη και την ομορφιά της έχουν συμβάλει ώστε συχνά να φυτεύεται σε πάρκα ως καλλωπιστικό δέντρο, σχηματίζοντας δενδροστοιχίες. Όλα τα είδη ακακίας και η ψευδοακακία ή ροβινία είναι μια πολύ καλή πηγή καυσόξυλων για σόμπες και τζάκια. Η υλοτομία της ακακίας γίνεται στα ελληνικά δάση αλλά και σε ιδιωτικές φυτείες μικρής έκτασης που φυτεύτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Το ξύλο της ψευδοακακίας είναι πολύ σκληρό και βαρύ. Η πυκνότητά του είναι περίπου 730-750 kg/m³ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βαρύτερα καυσόξυλα. Δεν καίγεται όμως καθόλου εύκολα γιατί έχει μικρούς πόρους. Η θερμογόνος δύναμη του καυσόξύλου από ψευδοακακία είναι περίπου 4.700 kcal/kgr. Οι ιδιότητες του ξύλου της ψευδοακακίας το καθιστούν ιδανικό για παραγωγή μπρικέτων και πέλλετ και για το σκοπό αυτό ζητείται σε πολύ μεγάλες ποσότητες από τα εργοστάσια παραγωγής.

Η φωτιά που παράγεται από τα καυσόξυλα της ροβινίας είναι φωτιά με πολύ ενέργεια ακτινοβολίας και σποραδικά τριξίματα.

Χρήση των καυσόξυλων ακακίας

Τα καυσόξυλα από ακακία ή ψευδοακακία είναι πολύ σκληρά και ανάβουν πολύ δύσκολα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται μόνο στη δεύτερη φάση του ανάμματος της φωτιάς, αφού δηλαδή οι θερμοκρασίες στην εστία του τζακιού, της σόμπας ή του λέβητα έχουν ανέβει. Για την πρώτη φάση χρησιμοποιούμε μαζί με το προσάναμμα, ένα πιο ελαφρύ και εύφλεκτο καυσόξυλο όπως το πεύκο ή το έλατο που ανάβουν εύκολα. Τις ίδιες ιδιότητες φωτιάς έχουν και οι μπριγκέτες και τα pellet ακακίας.

Η καλύτερη φλόγα δίνεται όταν τα καυσόξυλα από ψευδοακακία αναμιχθούν με άλλα ξύλα όπως ελιά, δρυ ή οξιά. Η έντονη ακτινοβολία της φλόγας του ξύλου της ακακίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες που διατηρούνται στα άλλα ξύλα, θα δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, και μια καταπληκτική φωτιά που θα κρατήσει πολλές ώρες και θα ζεστάνει με τον καλύτερο τρόπο το χώρο σας. Λόγω της πυκνότητάς του, το ξύλο της ροβινίας αφήνει πολύ ωραία κάρβουνα.

Καυσόξυλα ακακίας – τιμές

Η τιμή των καυσόξυλων ψευδοακακίας είναι περίπου στα 110-120 € ανά κυβικό μέτρο, καλά στοιβαγμένου ξύλου. Είναι περίπου ίδια με την τιμή όλων των σκληρών ξύλων. Φυσικά οι τελικές τιμές εξαρτώνται από τις ποσότητες που παραγγέλνονται.

Διαθέτουμε ξύλα ψευδοακακίας σε όποια ποσότητα κι αν μας ζητήσετε, μικρή ή μεγάλη, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι τιμές μας να είναι χαμηλές. Η προέλευση των καυσόξυλων ροβινίας είναι και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Και επίσης μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα ξύλα που θα σας προμηθεύσουμε θα είναι στεγνά, και κατάλληλα να δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη θέρμανσή σας.