Το έλατο ή ελάτη είναι κωνοφόρο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ελατιδών. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν τρία είδη ελάτου και μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και 30 μέτρα. Τα συναντάμε στις ορεινές περιοχές, σε υψόμετρα από 500 έως 2000 μέτρα. Το ξύλο του έλατου ανήκει στη «μαλακή ξυλεία» και η πυκνότητά του είναι χαμηλή, περίπου 400-450 kg/m³. Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου από έλατο είναι 4.440 – 4.650 kcal/kgr.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη έλατου ή ελάτης. Η λευκή ελάτη ή απλά ελάτη και η ερυθρελάτη. Το έλατο εκτός από τις γνωστές εφαρμογές του για χριστουγεννιάτικα δέντρα, και για κατασκευή μουσικών οργάνων, παιχνιδιών, ξυλοκιβωτίων και στις δομικές κατασκευές, χρησιμοποιείται ευρέως και ως καυσόξυλο. Επίσης είναι κατάλληλο για την παραγωγή pellets και μπριγκέτων για απλά ή ενεργειακά τζάκια.

Το ξύλο του απλού ή λευκού έλατου αρπάζει εύκολα και καίγεται γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ρητίνη και στους μεγάλους πόρους του που επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικό ως καυσόξυλο.

Το ξύλο της ερυθρελάτης αρπάζει το ίδιο εύκολα με το έλατο. Επειδή όμως η περιεκτικότητα του σε ρητίνη είναι αυξημένη, η ερυθρελάτη δεν συνιστάται για καυσόξυλο τζακιού, επειδή τα ξύλα καπνίζουν και «σκάνε» έντονα με κίνδυνο να εκτοξεύσουν σπίθες γύρω από το τζάκι. Γι αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για καυσόξυλο σε λέβητες και σόμπες.

Χρήση των καυσόξυλων έλατου

Για την κύρια καύση είναι καλό να χρησιμοποιούνται καυσόξυλα με πυκνότητα από 550 kg/m³ και πάνω. Τα ξύλα με μικρότερη πυκνότητα όπως και του έλατου είναι κατάλληλο για προσάναμμα και για τα αρχικά στάδια της καύσης μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία στην εστία φωτιάς, είτε μιλάμε για τζάκι, είτε για λέβητα ή ξυλόσομπα. Στις επόμενες φάσεις της καύσης όμως, χρησιμοποιούμαι χοντρά καυσόξυλα από ελιά, οξιά, δρυ και γενικότερα από τα λεγόμενα «σκληρά ξύλα» για να επιτύχουμε διάρκεια της φωτιάς και υψηλές θερμοκρασίες.

Πάντως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι πέρα από τη φάση εκκίνησης της φωτιάς, δεν είναι καλό να καίγονται στο τζάκι μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων από έλατο και γενικότερα από κωνοφόρα και τούτο γιατί καπνίζουν πολύ και αφήνουν στην καμινάδα επικαθίσεις πίσσας που τελικά επηρεάζουν την ίδια την απόδοση του τζακιού.

Καυσόξυλα έλατου – τιμές

Τα καυσόξυλα από έλατο είναι από τα φθηνότερα στην αγορά, όπως και του πεύκου καθώς και όλων των κωνοφόρων γενικά. Η τιμολόγηση των καυσόξυλων δίνεται ανά κυβικό πλέον, οπότε αν θεωρήσουμε ότι το ξύλο ελάτου έχει χαμηλή πυκνότητα, είναι λογικό ότι η τιμή ανά κυβικό για έλατο είναι αρκετά χαμηλότερη από τα σκληρά ξύλα όπως δρυς, ελιά ή οξιά και κυμαίνεται γύρω στα 80 € ανά κυβικό. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι τιμές των καυσόξυλων διαφέρουν στις διάφορες περιοχές και κοντά στα σημεία υλοτόμησης είναι χαμηλότερες, λόγω μειωμένων μεταφορικών. Επίσης η τελική τιμή για καυσόξυλα έλατου εξαρτάται και από τις ποσότητες που παραγγέλνονται.

Έχουμε πάντοτε στη διάθεσή σας ποιοτικά καυσόξυλα από έλατο για το τζάκι ή τη σόμπα σας από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες σε χαμηλές τιμές. Διαθέτουμε επίσης και άλλα είδη καυσόξυλων από ελιά , δρυ, οξιά, πουρνάρι και ακακία για να τα συνδυάσετε και να πετύχετε καταπληκτική και φθηνή θέρμανση όλο το χειμώνα.